Amarone er en type italiensk vin, der har eksisteret siden 1500-tallet. Det er en tør, robust rødvin fremstillet af Corvina-, Rondinella-, Molinara- og Negrara-druer, der dyrkes i Veneto-regionen i Italien. Denne specielle vinsort fremstilles ved en proces kaldet appassimento, hvor druerne tørres i op til fire måneder før gæringen. Amarone har en dyb rød farve, tydelige aromaer af mørke frugter, urter og krydderier og en intens smag med noter af kirsebær, mandel og lakrids.

Amarones historie

Amarone har eksisteret i århundreder; dens tidligst kendte oprindelse går tilbage til 1500-tallet i Valpolicella-regionen nær Verona i Norditalien. Med tiden voksede den i popularitet i hele Europa på grund af sin unikke smagsprofil. I 2009 blev den officielt anerkendt som en Indicazione Geografica Tipica (IGT) af den italienske regering.

Fremstilling af Amarone-vin

Processen med at fremstille Amarone begynder med at udvælge modne Corvina-, Rondinella-, Molinara- og Negrara-druer fra vinmarker i Veneto-regionen. Efter høst af disse druer spredes de ud på store tørremåtter eller stativer kaldet “fruttaio” i en kølig kælder eller på et loft, indtil de har mistet ca. 35-40 % af deres oprindelige vægt på grund af vandfordampning. Denne proces koncentrerer deres sukker og andre smagsstoffer, samtidig med at deres syreindhold bevares, hvilket resulterer i en intens smagsprofil fuld af kompleksitet og karakter. De tørrede druer knuses derefter let, inden de gæres ved lave temperaturer i op til 3 uger eller længere afhængigt af det ønskede resultat. De resulterende vine har et højt alkoholindhold (15-17 %) og skal lagres i mindst tre år, før de frigives til salg.

Amarone er en unik type italiensk vin, der har eksisteret siden 1500-tallet. Den er kendt som en af Italiens mest prestigefyldte vine og fremstilles ved hjælp af en tørringsproces, der resulterer i en dyb rød farve med komplekse aromaer og smagsnuancer, herunder mørke frugter som kirsebær og mandler sammen med urter og krydderier som lakrids. Med sit høje alkoholindhold (15-17%) kræver denne robuste, men afbalancerede vin lagring i mindst tre år, før den kan nydes af alle, lige fra begyndere til kendere!